poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pierogi z łososiem

Bardzo smaczne pierogi, które podbiją Wasze serca. Jest to wspaniała alternatywa dla osób, które nie gustują w grzybach i kapuście. 



Składniki na ciasto :

  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1/4 l wody
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy miękkie masło (ja je prędzej lekko rozpuściłam) i rozcieramy palcami. Dodajemy jajko wraz z żółtkami, sól oraz stopniowo wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut.

Składniki na farsz:

  • 150 gramów łososia wędzonego gotowanego
  • 350 gramów łososia usmażonego na patelni 
  • 100 gr  twarożku (np. Allmete - naturalny)
  • 1 łyzka soku z  cytryny
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
Oba rodzaje ryby rozdrobnić na małe kawałki. Wszystkie składniki farszu połączy i doprawić do smaku. Nadziewac pierogi. Ugotować w osolonej wodzie.





2 komentarze:

  1. Te pierogi zrobiły na wigilii u mnie prawdziwą furorę. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) u mnie tez zawsze pierwsze znikają ;) pozdrawiam

      Usuń