piątek, 15 lipca 2016

Sernik Reese's

Kto by nie lubił sernika z czekoladkami Reese's.  Słodko - słona rozkosz ;)  Do kawałeczka sernika proponuje pyszne winko MONTE SANTI ORIGINAL





Składniki na spód:

  • 150 g ciasteczek czekoladowych bez kremu
  • 90 g masła orzechowego
Ciastka i masło wrzucić do miski zblendowac. 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na papier wyłozyc masę z ciasteczek. Dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 15 minut. Wyjąc i przestudzić.


Składniki na masę serową:

  • 3/4  szklanki cukru 
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 50 gr czekoladek Reese's
  • 1/2 kg twarogu na sernik

W misie miksera umieścić wszystkie składniki oprócz czekoladek.  Zmiksować do połączenia składników na koniec dodac czekoladki.
Masę wylać na spód. Piec w 180 stopniach C przez około godziny w zależności od piekarnika. 


Składniki na polewa karmelową:

  •  szklanka cukru
  • ¼  szklanki wody
  • 2 łyżki masła
  • ½  szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 100 gr orzechów włoskich lub fistaszków
Cukier  rozpuścić w garnku z podwójnym dnem, cały czas mieszac do uzyskania miodowego koloru. Do cukru dodac  wodę a  następnie masło. Kiedy składniki się połączą dodac śmietankę kremówkę, całość mieszac aż polewa nam trochę zgęstnieje na sam koniec dodac orzechy.

Gotowy sernik polac polewą i schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz