wtorek, 30 kwietnia 2013

Zapiekanka

Zapiekanka z pieczarkami to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Te kupowane w budkach z hot-dogami za czasów mojego dzieciństwa były bardzo smaczne niestety teraz przeważnie są to zapiekanki mrożone. Dlatego zrobione samodzielnie smakują najlepiej. 



Składniki:
  • 2 bagietki
  • 2 kulki mozzarelli lub inny ulubiony ser
  • 200 gr pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego ogórka
  • sól
  • pieprz
  • kawałek pora
  • łyżka masła
Pieczarki i cebule kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, doprawić do smaku sola i pieprzem. (postarajcie się żeby pieczarki nie były za suche może być w nich odrobinę soków "własnych"). Bagietki przekrajamy na pół kładziemy pieczarki, plastry sera i zapiekamy przez około 10 minut w 180 stopniach C. 
Ogórka kroimy w plastry, pora oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie talarki warzywa kładziemy na upieczone zapiekanki a na sam koniec polewamy keczupem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz