niedziela, 2 grudnia 2012

Bezowa bomba

Za dużo pisać tu nie trzeba, mega kaloryczny torcik ale na tym blogu kalorii nie liczymy!! Pyszne chrupiące blaty bezowe w połączeniu ze ubitą śmietaną z kakao mniam.....słodka rozkosz!!!






Składniki na blaty bezowe:
  • 4 białka dość dużych jajek
  • łyżeczka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • około 2 łyżek cukru pudru
  • 1  czubata łyżka kakao
Składniki na polewę:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany słodkiej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem  na którym narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm. 
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier (partiami) i dalej ubijać, kiedy cukier będzie już dobrze rozpuszczony wlać ocet i dodać mąkę dalej miksować aż z naszych białek powstanie bardzo gęsta i świecąca piana. Na prędzej przygotowane narysowane koła wykładamy naszą pianę.
Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C w takiej temperaturze pieczemy 30 minut po tym czasie zmniejszamy do 90 stopni C i nadal pieczemy przez około 35 minut. Potem wyłączyć piekarnik (nie otwierać) aż do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę dodajemy pod koniec cukier i kakao. Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy chwilę aż do połączenia składników. Zimne blaty bezowe przekładamy czekoladową śmietaną, a górny blat polewamy polewą. Przechowywać w lodówce. 



7 komentarzy:

  1. Widywałam bardziej kaloryczne torty. Ten wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudenko, aż oczy i żołądek na sam widok się cieszą :)
    pozdrawiam ciepło w te mrozy!
    szana-banana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra beza zawsze jest pyszna!!! To Ci zazdroszczę dzisiaj tej bomby kalorycznej!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. 1 zdjęcie jakos skojarzylo mi się z pavlovą
    pyszniutkie

    OdpowiedzUsuń
  5. Była pyszna :) z duzym naciskiem na była bo już jej nie ma :) Pozdrawiam dziewczyny

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bezy. A z kremem to już w ogóle bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten torcik naprawdę mnie zainteresował, chociaż wcześniej nie zwracałam uwagi na ciasta z bezy:)
    Jest cudowny:)

    OdpowiedzUsuń