czwartek, 29 listopada 2012

Ryż z jabłkami pieczony w woreczku.

Każdy napewno chociaż raz w życiu jadł taki ryż, ja przyznam że bardzo go lubię. Ostatni wymyśliłam sobie, że przygotuję go trochę inaczej wszystkie składniki wrzuciłam do woreczka do pieczenia dzięki temu ryż jest bardzo aromatyczny i o niebo lepszy od pieczonego w naczyniu żaroodpornym. 







Składniki:
  • ugotowany woreczek ryżu
  • cukier do smaku
  • 3 jabłka
  • cynamon
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 
Ryż wrzucamy do woreczka do pieczenia, polewamy go śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem. Obieramy jabłka 2 ścieramy na tarce, a 1 kroimy na talarki. Dorzucamy jabłka do woreczka z ryżem podsypujemy jeszcze trochę cukrem. Delikatnie potrząsamy woreczkiem tak żeby składnik się wymieszały.
Wkładamy nasz ryż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 20 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz