czwartek, 11 października 2012

Klopsiki w białym sosie

Pyszne i delikatne klopsiki w aksamitnym sosie, mój synek uwielbia to danie ale nie tylko on.





Składniki:
  • 250 gr mięsa mielonego 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 małej cebulki pokrojonej w drobna kostkę
  • pół szklanki śmietany
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
Składniki na sos:
  • 2 szklanki rosołu
  • koperek
  • pół szklanki śmietany słodkiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • łyżka cytryny
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia
Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe klopsiki. Na głębokiej patelnie gotujemy nasz rosół następnie wrzucamy klopsiki i gotujemy je około 30 minut. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę doprawiamy do smaku, wlewamy sok z cytryny dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i ewentualnie zagęszczamy mąką z odrobina wody. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz