poniedziałek, 17 września 2012

Polędwica marynowana z sosem śliwkowy

Polędwica jest moim ulubionym rodzajem mięsa, tym razem wymyśliłam do niej moją prywatną marynatę jak i pyszny sosik. Danie wyszło wyborne. Serdecznie polecam.




Składniki na marynatę:
  • 1 łyżka pure grzybowego lub 1 łyżka sproszkowanych grzybów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 łyżek keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dodatkowo:
  • 400-500 gr polędwicy wieprzowej
  • odrobina oleju
Składniki na sos:
  • 4 obrane śliwki węgierki
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • cukier 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 3/4 szklanki wody
  • ewentualnie 2 łyżki słodkiej śmietany
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Polędwice oczyścić z błonek  i przekroić na pół. Zanurzyć w marynacie. Najlepiej na całą noc. Następnie obsmażamy polędwice z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone polędwiczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez około 40 minut. 
W między czasie przygotowujemy sos. Na patelnie, na której  smażyliśmy polędwice wrzucamy śliwki chwilkę obsmażamy, dodajemy do tego cebule i czosnek. Smażymy do momentu zmięknięcia cebuli. Podlewamy wszystko wodą, gotujemy na bardzo małym ogniu na koniec dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy według własnego uznania. Ja dałam na koniec 2 łyżki śmietany. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz