sobota, 11 sierpnia 2012

Sernik z masłem orzechowym


Idealny sernik dla miłośników masła orzechowego, lekko słonawy ma naprawdę wyjątkowy smak! A polewa czekoladowa jest idealna! Przepis pochodzi z "moich wypieków"




Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive
  • 3 Snickersy
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej


Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy wyrównać. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:


  • 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 200 g drobnego cukru
  • 125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
  • 250 g gładkiego masła orzechowego

Wszystkie składniki umieścić w mikserze badź w malakserze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód z ciastek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do momentu, gdy sernik będzie ścięty i wypieczony z wierzchu. W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.

Składniki na polewę:


  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g cukru

Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
Wyjać upieczony sernik z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz