środa, 8 sierpnia 2012

Kurczak nadziewany wątróbką

Kurczak niesamowicie soczysty i pełen smaku idealny na obiad w gronie najbliższych.





Składniki:

  • Kurczak około 1,5 kg
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 jabłka potarte
  • 1 drobno potarta marchewka
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do zagęszczenia masy z wątróbek
  • masło
  • czosnek w granulkach
  • rozmaryn
  • cebulka
Kurczaka nacieramy przyprawami (papryką,rozmarynem,czosnkiem,solą,pieprzem) odstawiamy na kilka godzin! Robimy farsz, wątróbkę, cebulkę, jabłko, marchewkę miksujemy blenderem (bądź maszynka do mięsa) do masy dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, natkę pietruszki odrobinę czosnku. Tak przygotowanym farszem napełniamy kurczaka "spinamy" go wykałaczkami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu Po około 30-45 minutach grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią tez około 30 minut. W tym czasie można położyć na kurczaka kilka łyżeczek masła.Na zrumienionego kurczaka kładziemy plastry boczku i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni i w miarę szczelnie przykrywamy(ja to zrobiłam folia aluminiową) Piec go dalej około 1,5 godziny. Będzie gotowy jak po nakłuciu widelcem wypływać będzie z niego klarowny sok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz